Febra este un răspuns natural al organismului în lupta cu infecțiile și este poate cel mai frecvent simptom întâlnit la copii, indiferent de vârstă, care determină cea mai mare adresabilitate către medicul specialist, fiind și o cauză frecventă de îngrijorare a părinților.
În sfera ORL, cauzele frecvente de apariție a febrei sunt reprezentate de: infecții respiratorii, anumite infecții bacteriene la nivelul urechii (otite medii), infecții sinusale, adenoidite, angine eritematoase sau pultacee.
Febra nu reprezintă o afecțiune, ci este o reacție de apărare a organismului, declanșată de o serie de factori numiți pirogeni. Acești factori induc creșterea temperaturii interne peste valorile normale.
Temperatura corpului uman este considerată normală la o valoare de aprox. 37 °C (cu mici variații, până la 37.4 °C). Temperaturile ce de depășesc aceste valori, pot fi considerate anormale și în funcție de valoarea și cauza acesteia, se apelează la variante de tratament.
Mulți părinți administrează medicamente chiar și atunci când febra copilului este minoră, deoarece aceștia doresc menținerea unei temperaturi corporale normale.
Cum tratăm febra la copii?
- Întâi de toate, cel mic trebuie să fie hidratat suficient (cu apă, ceaiuri, sucuri naturale, supă), repausul la pat este deasemenea important pentru a permite organismului sa lupte cu infecția, camera în care acesta se află trebuie aerisită repetat, îmbrăcămintea trebuie să fie sumară și schimbată de fiecare dată când este nevoie (mai ales când acesta începe să transpire).
- Efectuăm tamponamente pe tot corpul cu comprese înmuiate în apă la temperatura camerei (NU oțet, alcool sau alte soluții holistice);
- Dacă copilul se joacă, mănâncă, bea apa, febra nu depășește 38.5 °C și trece in 2-3 zile, nu este cazul să apelezi la tratamente medicamentoase;
- Tratamentul medicamentos se face cu paracetamol și ibuprofen (medicamente sigure în scăderea febrei la copii). Dozele de medicament trebuie calculate în funcție de greutatea copilului.
Foarte important! Algocalminul (Metamizolul sodic) și antibioticele NU se vor administra fără recomandarea unui medic specialist (după caz – medic de familie, pediatru, ORL-ist etc.)
Luați legătura cu medicul dacă copilul are sub 3 luni, febra depășește 39°C indiferent de vârsta copilului sau dacă durează mai mult de 3 zile, scade cantitatea de urină eliminată, febra este însoțită de înrăutățirea stării generale (confuzie, plâns neobișnuit, diaree, voma, gât înțepenit, iritații pe piele, respirație îngreunată, nu poate înghiți mâncarea, convulsii, etc.), convulsii febrile în antecedente sau dacă are boli cronice.
(Veți fi redirecționați pe Facebook)